Asperges

.

Lekker Asperges! 

Er zijn drie soorten asperges. Het gaat hier om de paarse, de groene en de witte. In Nederland worden er hoofdzakelijk witte asperges geteeld. Hoe ontstaan de verschillende kleuren? De witte groeit in de grond. De paarse en de groene groeien boven de grond en komen in aanraking met het licht van de zon.

Je hebt vast wel eens de aspergevelden gezien. De grote witte stroken plastic trekken altijd je aandacht. De plant kan acht tot twaalf jaar meegaan. In het voorjaar worden de asperges geoogst en uit de grond gestoken.

 

Gezond!

Wist je dat de Romeinen, Chinezen en de Grieken de asperge geneeskundige krachten toedichten? Het is goed voor de nieren, lage bloeddruk, hartkloppingen en ook leverkwalen. Er zitten veel vitaminen in en werkt ook bloedzuiverend. Het is ook vocht afdrijvend, wat je mogelijk al eens gehoord hebt. De asperge past zeker in een rijtje met superfoods. Daarnaast zitten er bijna geen calorieën in. Dik wordt je er dus niet van.

Asperges

Je kunt ze vanaf begin april tot 21 juni verkrijgen. Hierna krijgt de plant weer rust en de boeren ook! Het is dus beter om ze hiervoor te kopen. Snijdt 1,5 centimeter van de onderkant af en laat ze dan een half uur in koud water liggen. Hierna kun je ze gemakkelijk schillen. Zorg dat alle harde schillen eraf zijn. Ze smaken namelijk wat bitter. De groene en paarse asperge hoef je trouwens niet te schillen.  Hier snijd je alleen een stuk van de onderkant af.

Proeven en genieten!

Er zijn heel veel recepten om de Asperges bij te gebruiken. Een lekkere soep, bij een biefstukje, stukje zalm of misschien wel gewoon zo. Het is heerlijk om ze te proeven. Je kunt ze in ongeveer drie minuten beetgaar koken en daarna lekker opeten.

 

Asperges kopen en bewaren?

Natuurlijk kan dat. Het is wel goed om ze eerst te schillen, wat we net bespraken, om ze dan in te vriezen. Als je dit wilt doen dan dien je voor de witte asperges te kiezen. In de vriezer kun je ze maximaal een half jaar bewaren. Je doet ze dan vanuit de vriezer in een pannetje met kokend water.

 

Smikkelen maar!