Waarom zijn de Bananen Krom?

.

Waarom? Zijn ze Krom?

Met hun gele kleur passen ze goed bij de Pasen. Het is een heerlijk stuk fruit waar we al jaren van genieten en natuurlijk wekelijks te koop is op de markt. We onthullen graag het geheim waarom ze krom zijn. Het houdt vele generaties bezig! Voordat we deze vraag beantwoorden hebben we nog een andere…vraag…

.

Is de banaan de eerste vrucht op aarde?

Er zijn tuinders die stellen, dat de banaan de eerste vrucht op de aarde is. De oorsprong licht in de oerwouden van Maleisië. Afrikanen zouden de naam hebben gegeven aan de banaan. In de veertiende eeuw werden bananen over de hele wereld verhandeld. Mede dankzij de spoorwegen, technologische ontwikkelingen als gekoeld zeevervoer werd het het meest verhandelde fruit van de wereld.  Bananen worden nu in 150 landen verbouwd en er wordt ruim 100 miljoen ton fruit per jaar geproduceerd.

.

Het oogsten & rijpen van de bananen

De bananen worden groen geoogst. Ze worden daarna gecontroleerd, verpakt en klaargemaakt voor de export. De eisen zijn vaak hoog voor de Europese afnemers. Ze worden vervolgens in gekoelde schepen naar Europa gebracht. De reis duurt ongeveer zeven tot twaalf dagen).  Aangekomen op de bestemming gaan ze naar rijpkamers. Hier wordt ethyleengas gebruikt om het rijpingsproces te bevorderen. Vervolgens gaan de bananen naar de markt, waar iedereen ze kan kopen.

 

Hoeveel bananen eten we per persoon?

Gemiddeld eten we 12 kilo bananen per persoon per jaar.

Waarom zijn de bananen krom?

(Bron: https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/eten-en-drinken/waarom-zijn-bananen-krom)

Graag komen we terug op de titel van dit artikel. Bananen groeien aan een plant. De plant heeft geen stam, zoals een boom. De plant heeft een cilinder van meerdere bladeren. Hier groeit een bloemknop aan met wel honderd bloemen. Elke bloem wordt vervolgens een banaan. Bij dit hele proces is veel zon nodig en een lekker warm klimaat.

De bloemtros wordt steeds zwaarder, doordat de bananen groeien. De zwaartekracht doet haar werk en de tros hangt daardoor naar beneden. De banen willen echter tegen de zwaartekracht in omhoog groeien. Het proces zorgt ervoor dat de bananen krom zijn!

 

Proeven en genieten!

Kom gerust naar de markt om een paar heerlijke bananen te kopen.

Ook voor de vele andere producten ben je van harte welkom. Onze marktondernemers helpen je graag met hun producten, service op een gastvrije manier.

Zien we je deze week op de markt?